Hout het gezond

Vuur en gezelligheid, twee zaken die in ons hoofd sterk met elkaar verbonden zijn. Maar verwarmen met hout heeft ook een belangrijke impact op de luchtkwaliteit en de gezondheid. Het zorgt immers voor de uitstoot van schadelijke stoffen en kan zo geurhinder en gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je toch wil stoken met hout, kun je nog altijd heel wat uitstoot voorkomen. We zetten de belangrijkste tips  op een rijtje.

Algemene tips

  • Stook niet bij windstil/mistig weer of slechte luchtkwaliteit.
    Bij mist of windstil weer is het moeilijker voldoende trek in de schoorsteen te genereren, vooral bij oudere kachels en schoorstenen is dit nadelig voor de verbranding. De rook(lucht) blijft dan ook nog eens in je huis hangen, wat schadelijk is voor je gezondheid en die van je omgeving. 
  • Vermijd open haarden en open kachels.
    Een open haard of een kachel zonder zelfsluitende deur heeft een zeer laag rendement en stoot grote hoeveelheden schadelijke stoffen uit, doordat het verbrandingsproces volledig oncontroleerbaar verloopt.
  • Laat je toestel en schoorsteen regelmatig onderhouden.
    Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een vakman. Zo blijft het schoorsteenkanaal open, blijft het toestel goed branden en vermijd je schoorsteenbrand. 
  • Strooi de assen niet in de tuin.
    As van hout bevat altijd schadelijke stoffen, zoals dioxines. Planten halen die via hun wortels uit de bodem en slaan ze op. De assen maken groenten in je tuin ongezond, zijn ongezond voor huisdieren en vervuilen het grondwater. Laat de as van je kachel of open haard buiten in een afgesloten, onbrandbare container afkoelen en geef dit afval mee met het restafval.
  • Kap geen gezonde bomen om aan brandhout te komen. 

 

Tips voor stoken met stukhout (houtblokken)

  • Gebruik steeds zuiver, droog hout.
    Laat je hout minstens twee jaar drogen op een droge plaats. Stapel bij buitenopslag het gekliefd hout geordend, afgedekt en van de grond met een goede luchtstroom onder en tussen de houtblokken. Je herkent droog hout doordat het scheuren vertoont, weergalmt wanneer je ze tegen elkaar slaat en de schors makkelijk te verwijderen is. Vermijd harshoudend hout (zoals naaldhout), nat hout en vuil hout.
  • Gebruik nooit afvalhout (behandeld of samengesteld hout) of ander afval.
    De verbranding van samengesteld of behandeld hout veroorzaakt veel luchtverontreiniging en roetaanslag wat geurhinder, gezondheidsproblemen en een schoorsteenbrand kan veroorzaken. Samengesteld hout bevat lijm en andere kunststoffen. Behandeld hout is hout dat met chemische producten zoals verf, vernis, oliën en impregneermiddelen is behandeld.
  • Maak je kachel niet aan met krantenpapier of karton.
    De rook is ongezond: het papier en karton zijn bedrukt en de verbranding van inkt brengt schadelijke stoffen met zich mee.
  • Leg bij het aanmaken van je kachel het meest brandbare materiaal bovenaan.
    Ga van dikke blokken onderaan naar dunne blokken bovenaan. Leg bovenop het hout kruislings enkele kleine aanmaakblokjes of -houtjes. Steek het vuur van bovenaf aan. Het lijkt onlogisch, maar het is niettemin de beste methode. Het duurt soms iets langer voor de kachel goed brandt, maar er komen bij het aansteken minder schadelijke stoffen vrij. Dat is omdat minder hout onvolledig verbrandt.

 

Tips voor stoken met pellets

  • Gebruik houtpellets enkel in toestellen geschikt voor pellets.
    Dat zijn pelletkachels, pelletketels en combitoestellen.
  • Koop kwalitatieve en duurzame pellets en stockeer ze op een droge plaats.
    Koop pellets met het DINplus of ENplus (bij voorkeur A1) kwaliteitscertificaat en het FSC- of PEFC duurzaamheidslabel. Dit zijn kwaliteitsvolle pellets afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Koop bij voorkeur lokaal geproduceerde pellets. De herkomst kun je nagaan via het nummer op de zak.
  • Stel het pellettoestel correct af.
    Een pellettoestel werkt grotendeels automatisch. Je zet het aan met één druk op de kop en op diezelfde manier schakel je het ook uit.
  • Maak de aslade voor elke stookbeurt schoon.
    Als er te veel asresten in de pelletkachel zitten, dan gaat de gloeibougie minder lang mee.