Het lokale bestuur van Schilde zet onverminderd door met het optimaal benutten van de daken van het gemeentelijk patrimonium. Vandaag geeft de gemeenteraad groen licht voor de installatie van maar liefst 217 zonnepanelen op het dak van de voertuigenloods van de dienst der werken. De realisatie van dit zonnedak met een kostprijs van 167 000 euro gebeurt in samenwerking met Fluvius en zal jaarlijks zorgen voor een vermindering van 40 ton CO2-uitstoot in de gemeente. De daadwerkelijke plaatsing van de zonnepanelen op het dak van de voertuigenloods staat gepland voor 2024.
Kruimelpad
Lokaal bestuur Schilde investeert in groene energie: nog 217 extra zonnepanelen op komst
Persbericht van 19 juni 2023
Als gemeente beschikken we over verschillende platte daken, ideaal voor het opwekken van duurzame energie met behulp van zonnepanelen. We geven het goede voorbeeld door zonnedaken te realiseren en we ondersteunen onze inwoners met een aanvullende gemeentelijke premie. Samen ontketenen we een ware zonnedakrevolutie!
273 zonnepanelen liggen sinds februari 2023 te schitteren op het dak van Werf 44.
Eerdere realisaties
De nieuwe installatie op de voertuigenloods van de dienst der werken is zeker niet het eerste zonnedak dat lokaal bestuur Schilde realiseert. Met de 217 extra zonnepanelen van deze toekomstige installatie komt de gemeente op 530 zonnepanelen en een jaarlijkse uitstootvermindering van 93 ton C02. Ter illustratie, om één ton CO2 te compenseren op jaarbasis zijn gemiddeld 31 tot 46 bomen nodig. Lokaal bestuur Schilde compenseert binnenkort dus zo meer dan 4 200 bomen.
- GLS De Wingerd
Op het dak van GLS De Wingerd plaatsten we in 2022 in samenwerking met Energiecoöperatie Zonnewind 40 zonnepanelen. Deze installatie produceert jaarlijks zo'n 16 560 kWh groene stroom waarvan gemiddeld 7 600 kWh rechtstreeks door de school wordt verbruikt. Dit komt neer op een jaarlijkse CO2-reductie van 3,3 ton. - Werf 44
In februari van dit jaar werden er niet minder 273 zonnepanelen geplaatst op het dak van Werf 44. Dit zonnedak produceert jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid groene stroom, namelijk 99 664,88 kWh. Dit is natuurlijk te veel energie voor het gemeenschapscentrum alleen. Energiedelen zorgt ervoor dat ook het gemeentehuis overdag grotendeels op de hernieuwbare energie die hier geproduceerd wordt kan werken.
Deze beslissing draagt bij aan de prioritaire actie ‘Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen' uit het meerjarenplan.