2024_2025 hakhoutbeheer

De jaarlijkse onderhoudswerken langs de Antitankgracht gaan binnenkort weer van start. Met haar indrukwekkende lengte van 33 kilometer is deze waterloop het langste beschermde landschap in Vlaanderen en van grote waarde voor natuur, erfgoed en recreatie.

Regionaal Landschap de Voorkempen werkt, samen met lokale partners, hard aan het herstel en behoud van dit bijzondere gebied. Het doel? Natuur, landschap, erfgoed en recreatie verder versterken.

voor hakhoutbeheer

Wat houdt het onderhoud in?

Een van de opvallende werkzaamheden is het zogenaamde ‘hakhoutbeheer’. Deze ingreep kan er drastisch uitzien, maar is essentieel voor het behoud van het landschap. Machteld Van Gils, gebiedsbeheerder bij de Vlaamse Milieumaatschappij, legt in een korte video uit wat deze beheermethode precies inhoudt.

kort na opstart hakhoutbeheer

Hakhoutbeheer met overstaanders

Elke 9 tot 15 jaar wordt ‘hakhoutbeheer met overstaanders’ toegepast. Hierbij worden bomen en struiken tot zo’n 10 à 20 centimeter boven de grond afgezaagd. Dit lijkt rigoureus, maar het stimuleert de groei van een jong, dicht groenscherm vanaf het voorjaar. Om structuur in het landschap te bewaren, blijft om de 20 meter een grote, gezonde boom staan.

2 jaar na opstart

Meer licht, meer leven

Dit onderhoud biedt tal van voordelen. Doordat meer licht de waterloop bereikt, krijgen waterplanten en andere flora en fauna volop de kans om te herstellen. Ook voor bezoekers, zoals wandelaars, fietsers en ruiters, wordt de Antitankgracht een nog aangenamere plek om te vertoeven.

 

3 jaar na opstart hakhoutbeheer

Uniek stukje Vlaanderen

De Vlaamse Milieumaatschappij voert deze werken uit volgens het landschapsbeheerplan voor dit beschermde gebied. Zo wordt gezamenlijk gewerkt aan het behoud van dit unieke stukje Vlaanderen.