Burgerzaken
Gegevens
Brasschaatsebaan 30
2970 Schilde
België
Je kunt je wens over het levenseinde en je eventuele weigering van medische zorg uitdrukken in een wilsverklaring, voor het geval je niet meer in staat bent je wil duidelijk kenbaar te maken, bijvoorbeeld door een coma.
Je kunt hieronder het formulier voor een wilsverklaring inzake euthanasie vinden of afhalen bij de dienst burgerlijke stand.
Als je wil, dan kun je de wilsverklaring ook laten registreren bij de dienst burgerlijke stand. Dit is niet verplicht. Je moet hiervoor wel een afspraak maken.
Je kunt de wilsverklaring op ieder ogenblik herzien of intrekken. Ook hiervoor maak je een afspraak met de dienst burgerzaken.
De wilsverklaring moet worden opgesteld in het bijzijn van twee meerderjarige getuigen. Minstens één van hen mag geen materieel voordeel bij het overlijden hebben.
Je kunt in de wilsverklaring één of meer vertrouwenspersonen aanwijzen die, als het zover is, de behandelende arts op de hoogte brengen van jouw wil.
Je moet de wilsverklaring dateren en ondertekenen, net zoals de getuigen en de eventuele vertrouwenspersonen.
Meer informatie over een waardig levenseinde kun je vinden op de website van LEIF (LevensEinde InformatieForum).
Een wilsverklaring inzake euthanasie laten registreren is gratis.
Je kunt een wilsverklaring inzake euthanasie opstellen als je in staat bent om je wil te uiten, meerderjarig of minderjarig.
De wilsverklaring is geldig wanneer ze is opgesteld:
Een wilsverklaring opgesteld vanaf 2 april 2020 heeft een onbeperkte duur. Wilsverklaringen opgesteld vóór 2 april 2020 behouden een geldigheid van vijf jaar.
Euthanasie kan alleen worden uitgevoerd als de patiënt:
De Federale Controle- en Evaluatiecommissie waakt over de correcte toepassing van de euthanasiewet. Deze commissie gaat na of de euthanasie is uitgevoerd onder de voorwaarden en volgens de procedure bepaald door de wet. Meer info over de werking van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie vindt u op de website van de FOD Volksgezondheid.