Kruimelpad
Omgevingsvergunning
Wil je bouwen of verbouwen of een activiteit uitvoeren die hinderlijk kan zijn voor de omgeving? Dan is er bijna altijd een omgevingsvergunning of melding nodig. De bouwschriften van jouw perceel kun je opvragen per mail bij dienst ruimte. Enkel wanneer je perceel volledig voldoet aan de bouwvoorschriften kan het zijn dat er een vrijstelling van vergunning en melding is.
Meer concrete uitleg over hoe je je vergunning aanvraagt of melding indient en over wanneer je een architect nodig hebt, vind je op het omgevingsloket Vlaanderen.
Heb je vragen of is er iets onduidelijk? Dan kun je ook altijd contact opnemen met de dienst ruimte of dienst milieu.
De omgevingsvergunning vervangt en verenigt de stedenbouwkundige vergunning, de verkavelingsvergunning en de milieuvergunning. De aanvragen worden ingediend bij één loket: het omgevingsloket, waarna één openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd.
Je hebt zeker een omgevingsvergunning nodig bij het uitvoeren van volgende projecten:
- vellen (of rooien) van bomen
- bouwen of verbouwen van een gebouw
- verkavelen
- het aanpassen van bepaalde milieu-aspecten
- functiewijziging van een bestaand gebouw
- kleine handelsactiviteit
- exploitatie van ingedeelde inrichtingen
- vegetatiewijzigingen
In volgende gevallen kan een melding volstaan:
- een aantal kleinere bouwwerken zoals aanbouw garage of veranda met maximumoppervlakte van 40 m²
- zorgwonen
Gemeente Schilde heeft twee gewestwegen: de Turnhoutsebaan (N12) en de Brasschaatsebaan/Gillès-de-Pélichylei/Kerkstraat/De Kaak (N121). Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de Vlaamse Overheid staan in voor het beheer van deze wegen.
Plan je een project langs één van de twee gewestwegen in Schilde? Dan is een advies van het Agentschap Wegen en Verkeer noodzakelijk. Dat kan op twee manieren:
- Je dient een aanvraag voor omgevingsvergunning in bij Lokaal bestuur Schilde. Zij vragen vervolgens advies over jouw dossier aan AWV.
- Je vraagt zelf een pre-advies aan AWV. Je past je dossier desgevallend aan en dient het pre-advies van AWV samen met jouw dossier voor de omgevingsvergunning in.
Tijdens de aanvraagprocedure voor een omgevingsvergunning wordt er in sommige gevallen een openbaar onderzoek gehouden. Inwoners kunnen de aanvraag dan inkijken en er eventueel bezwaar tegen indienen.
Een openbaar onderzoek duurt 30 dagen en wordt bekendgemaakt door:
- aanplakking van een gele affiche op de plaats van de aanvraag
- publicatie op de gemeentelijke website
- in voorkomend geval, aanschrijving van de aanpalende eigenaars
- in voorkomend geval, publicatie in dag- of weekblad
- in voorkomend geval, een informatievergadering.
Wil je een openbaar onderzoek inkijken? Dat kan via het Inzageloket.
Het college van burgemeester en schepenen neemt een besluit over de omgevingsvergunning. Alle beslissingen en aktenames over omgevingsvergunningen worden bekendgemaakt op de website.
Ben je het niet eens met dit besluit dan kun je in beroep gaan. Zowel de aanvrager van de omgevingsvergunning, adviesinstanties en derden kunnen beroep indienen.
Op de website van de Vlaamse overheid vind je alle informatie over lopende inspraakperiodes in het beleidsdomein Omgeving van de Vlaamse overheid en over niet-Vlaamse procedures. Als burger heb je het recht hierover je mening te geven. Geef de naam van de gemeente in en je bekomt het lijstje van alle lopende inspraakdossiers.