Mijnheer Van Dyck
Op de achterzijde van dit doek staat een onafgewerkt portret van Lena Hendrickx. Het gebeurt wel vaker dat de kunstenaar niet tevreden is over zijn aanzet en beslist om op de achterzijde een andere voorstelling uit te werken (zie ook: Stilleven met perziken en druiven). Maar even vaak verbrandt hij het werk. De kinderen die model voor hem staan, kunnen daar niet bij en willen het liever mee naar huis nemen. Maar dat is voor Van Dyck geen optie: ‘iets dat ge zelf niet zo schoon vindt, moogt ge nooit weggeven.’
Lena stond net als haar zus Gusta meermaals model voor Van Dyck. De ervaringen uit haar kindertijd laten een onuitwisbare indruk na. De kunstenaar is dan ook een bijzondere figuur in het dan nog erg landelijke Schilde. Voor Lena en haar moeder is het ‘Mijnheer Van Dijck’; vader Hendrickx houdt het op ‘’t schilderke’. Voor hem en vele boeren uit de buurt is schilderen een vreemde stiel. Maar voor de jonge Lena opent de kunstenaar een venster op de wereld: zijn nichtjes die uit Turnhout op bezoek komen, de intelligente bezoekers uit de theaterwereld, de uitstapjes naar Antwerpen, de geuren en kleuren in het atelier …
Ook de uren van leesplezier en de vernietiging van de afgekeurde werken zitten decennia later nog vers in haar geheugen.