Fairtradegemeente

Iedereen mee op de kar om van Schilde een Fairtradegemeente te maken. De zes criteria om Fairtradegemeente te worden zijn: 

 1. Zorg voor een geëngageerd gemeentebestuur
  Het gemeentepersoneel drinkt al Fairtradekoffie. Op alle vergaderingen en evenementen worden Fairtradeproducten aangeboden. 
 2. Overtuig winkels en horecazaken
  De carrefourwinkels in de gemeente zijn ook overtuigd. Dobbelhoeve en Bioshop verkopen ook biologische en lokale duurzame voeding. Ook Café den Inslag springt op de kar.
 3. Zorg voor deelnemende scholen, bedrijven en organisaties
  Atheneum Schilde vierde het schoolfeest met Fairtradeproducten. Dat betekent dat we nog zeven scholen moeten overtuigen. De jeugdverenigingen van onze gemeente zijn al wel mee met Fair Trade. 
 4. Creëer media-aandacht
  In het gemeenteblad zijn al enkele van onze inspanningen verschenen:
  1. Wereldfilmavonden Ciné Horizon
  2. Oproep trekkersgroep
  3. Fairtrade Ecocyclo Ranst-Schilde
 5. Zorg voor een enthousiaste trekkersgroep
  Café Fair is ondertussen een feit. Deze trekkersgroep bestaat uit een viertal jongeren en wordt ook ondersteund door de lokale GROS. Zij trekken mee deze Fairtradecampagne en zijn ook gestart met het Ciné Horizon project waar Fair Trade natuurlijk een centrale plaats inneemt. 
 6. Zorg voor lokale duurzame voeding
  Om dit criteria te doen slagen, zijn we gestart met een Fairtrade Ecocyclo in samenwerking met Ranst en de Provincie Antwerpen. Enkele van onze stopplaatsen focussen op lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten (Bioshop, Dobbelhoeve, fietsdokter,...). De fietsbrochure is te koop op de dienst Toerisme in ’s-Gravenwezel of bij de dienst Gezin & Welzijn.