De Zevenslager
In 1925 vat Emmanuel de Bom het plan op voor een nieuw literair tijdschrift: De Zevenslager. De Vlaamsgezinde auteur en journalist spreekt hiervoor heel wat oud-bekenden aan: Gustaaf Van de Woestyne, Cyriel Buysse, Ernest Claes, August Vermeylen en Stijn Streuvels. Albert Van Dyck zal illustraties voorzien. Maar verder dan deze tekening van een woelige redactievergadering op een Antwerpse zolderkamer komt hij niet. Het tijdschrift zal uiteindelijk nooit verschijnen, onder meer omdat Streuvels voor onenigheid zorgde op de redactievergaderingen.

De groep
De naam van het tijdschrift was ontleend aan een groep gelijkgezinden die vermoedelijk sinds 1922 regelmatig samenkwam. Bewijs daarvoor levert een uitnodiging uit 1927 (in modernistische typografie) voor een feestmaal naar aanleiding van het vijfjarig bestaan. Uit het weinige archiefmateriaal dat voorlopig over de groep werd teruggevonden, blijkt dat de Zevenslagers regelmatig lezingen, concerten en uitstappen organiseerden. Deze activiteiten waren echter ook een geschikt alibi voor samenkomsten voorzien van ‘bik, zuip en smoor’.

Zevenslager 1

De zevenslager, potloodtekening, 1926 (Collectie Museum Albert Van Dyck). Aanwezig zijn: Albert Van Dyck (vooraan zittend, op de rug gezien), Vic van Beylen (boekhandelaar), Pol Doulier (pianist), Kruithof (hoofdingenieur bij Bell Telephone), Jef Van Steen (schilder en restaurateur), Rik Castelijns (stadsambtenaar) en Lode Seghers (schilder). Deze potloodtekening ligt aan de basis van zowel de getoonde tekening in pen en inkt als een ets.

Zevenslager 2

Stijn Streuvels, potloodtekening (Collectie Museum Albert Van Dyck).

Zevenslager 3

Uitnodiging voor het feestmaal naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van De Zevenslager, 1927 (Collectie familie Castelijns).

Zevenslager 4

Spotprent (Collectie familie Castelijns).