Kruimelpad
Wandelclub Bosgeuzen Voorkempen
Een beetje geschiedenis. Op 20 oktober 1975 werd door een zevental wandelliefhebbers wandelclub Bosgeuzen Voorkempen boven de doopvont gehouden en dit in de Grote Vraaghoeve te Brecht. De eerste wandelorganisaties vertrokken nog uit een boerderijschuur waarop dan pakweg 50 deelnemers verwelkomd werden.
In maart 1977 werd voor een eerste maal vertrokken vanuit de zogenaamde Smidse op de Sint-Jobsteenweg 44, Schilde ('s-Gravenwezel), gelegen op een 300 meter van 't Groot Kasteel. Deze voormalige smidse werd in 1982 omgebouwd en is nog altijd het clublokaal van de wandelclub. Steeds van 13 tot 18 uur geopend elke eerste zondag van de maand. In juli en augustus is dat elke zondag. Er gezellig, tussen pot en pint (of iets anders), komen vertoeven is de boodschap.
De wandelclub zelf is sindsdien gestaag gegroeid en telt momenteel zo'n 300-tal leden waaraan een welgevuld wandelprogramma wordt aangeboden. Zo worden jaarlijks, vanuit verschillende locaties, zes eigen publieksgerichte tochten georganiseerd. Daarop mag de club steeds een 500-1500 wandelaars ontvangen. Maar voorgaande te buiten gelaten zijn er ook nog wandelreizen, een zomerse zoektocht, diverse bus-uitstappen naar collega-clubs, een Lijnbustocht, Haringtocht, een Ardennentocht, enz.
Bosgeuzen Voorkempen vzw is aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen onder nr.1006. Dit houdt tal van voordelen in voor onze leden wat betreft verzekering, tarieven, info-brochures, georganiseerde wandeltochten, enz.
Wie geïnteresseerd is, mag altijd een mailtje sturen naar pepermansjohnny2170@gmail.com. Hij bezorgt je alle info over de club, lidmaatschap en desgewenst de driemaandelijkse digitale krant. Info vind je ook op de website www.bosgeuzen.be. Kortom, al wie van gezond en ontspannen wandelen houdt, is bij de Bosgeuzen Voorkempen aan het juiste adres.
Onze volgende publiekstocht: Donkeredagentocht
Organisator: Wandelvereniging Bosgeuzen Voorkempen vzw (1006) zie ook: www.bosgeuzen.be
Wanneer: Zondag 22 december 2024
Vertrek: Zaal 'De Wip', Speelhofdreef 4, 2970 Schilde
Inschrijving: 08.00-15.00 uur
Deelname: Wandelclubleden: €1,5 Niet-wandelclubleden: €3 Leden Bosgeuzen: Gratis
Afstanden: 4 - 6 - 12 - 17 - 23 km
Parcours: Gevarieerd en natuurgericht parcours. Zie uitgebreide info verder.
Openbaar vervoer: De Lijn 610, Halte 'Kerk' Schilde.
Info:
Alle afstanden vertrekken samen vanuit startzaal ‘De Wip’ in de richting van het park van Schilde.
Via de Ponthoekweg komen we bij de eerste splitsing. Hier verlaten de grotere afstanden de 4 en 6 km wandelaars en trekken richting Oelegem. De 4 en 6 km wandelaars maken een grondige verkenning door het park van Schilde. De Pont is een natuurgebied beheerd door Natuurpunt en herbergt een schat aan biodiversiteit. Je vindt er zeldzame pareltjes zoals de kleine karrekiet en de bijenorchis. Grazers, zoals pony’s en Galloway-runderen, helpen het gebied beheren. De Dodoenstuin is een prachtige renaissancekruidentuin uit de 16de eeuw. Sinds 2012 wordt de tuin beheerd door een groep enthousiaste vrijwilligers met een brede interesse voor kruiden en de natuur. Hierna gaat het verder via het paadje Vincke Leye en de Speelhofdreef terug naar het startlokaal ‘De Wip’.
De langere afstanden trekken bij de eerste splitsing in de richting van Oelegem. Het provinciaal domein Vrieselhof is een 80 ha grote gebied, en is eigendom van de provincie Antwerpen en wordt ook door haar beheerd. Reeds in de 12de eeuw was sprake van dit domein. De stilte is er bijna tastbaar. Door een verscheidenheid aan biotopen, krijgt het ieder seizoen een andere aanblik. Het kasteel in het Vrieselhof laten we links liggen en volgen de gracht tot aan het bruggetje. Hier nemen de 17 en 23 km wandelaars voorlopig afscheid van de 12 km voor nog een grondige verkenning van het prachtige natuurgebied.
Even later komen de drie afstanden terug te samen om verder de totempaal te bereiken waar ze het parkdomein verlaten en verder richting Antitankgracht trekken. Even verder gaat het langs de visputten om de rustpost bij ‘De Watervrienden’ te bereiken. Na een natje en een droogje trekken alle afstanden even verder tot aan de baan tussen Oelegem en Zandhoven waar de 23 km stappers zich afzonderen om een lus te maken richting Albertkanaal en de molen van Oelegem.
De bouw van de molen begon in 1845 in opdracht van Martinus De Winter. Gedurende de Tweede Wereldoorlog raakte het metselwerk beschadigd door beschietingen en nog in 1942 kreeg de molen de status van monument. In 1962 werd de buitenzijde gerestaureerd wat verder verval tijdelijk tegenging. Sinds 1982 draagt de heemkundige kring De Brakken van Oelegem zorg voor het monument.
Na nog wat ommetjes kunnen de 23 km wandelaars nogmaals bij ‘De Watervrienden’ de beentjes strekken.
Vanaf hier volgen de 12, 17 en 23 km verder in de richting van het fort van Oelegem.
Het fort is een van de 11 forten die na 1906 op de Buitengordel werden opgericht ter bescherming van Antwerpen. Na 1940 speelde het geen noemenswaardige rol meer. Nu is het fort de woonplaats voor vleermuizen. De kleine zoogdieren vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem. Het zijn de nachtelijke tegenhangers van insectenetende vogels. Wij hoeven nu echter geen schrik te hebben want in de winter gaan ze in winterslaap, dan zijn ook de insecten verdwenen.
Even verder komen we tot de volgende splitsing. De 12 km gaan via de Kantonbaan naar de Antitankgracht waar ze de wandelaars van de 17 en 23 km weerom tegen komen.
De twee grootste afstanden maken nog een ommetje tot aan Liefkenshoek door de Halse bossen om pas later op hun omloop met de 12 km wandelaars te verbroederen.
Daarna gaat het gezamenlijk via een klein stukje van het Breeveldpad en de zogenaamde Hoggeskes in de richting van de kerk van Schilde om uiteindelijk in het eindpunt lokaal “De Wip” te arriveren.
Tot wandelens