Hard werken, maar minder leven
Een strak gemaaid, groen grasveld onderhouden vraagt veel werk, maar is voor de natuur bijna even waardeloos als beton. Als je weet dat de insectenpopulatie de afgelopen 30 jaar met 75 procent achteruit is gegaan en dat 10 procent van Vlaanderen uit tuinen bestaat, dan kan iedereen die in het bezit is van een tuin mee het verschil maken.
Door jouw grasmat te verticuteren, bespuiten, bemesten en veelvuldig te maaien, groeit er enkel nog gras, maar valt er amper leven te bespeuren in en onder die groene grasmat. Met het gevolg dat vlinders en bijen er geen bloemen, en dus geen voedsel, meer vinden.
Word slimme en ... luie tuinier
Kies een stuk tuin (of berm) en maai slechts twee keer per jaar (tweede helft juni en eind september). Voer het maaisel altijd weg! Zo verarmt de grasmat en groeien er telkens meer bloemetjes in jouw tuin.
TIP: groeit het gras eind mei al boven kniehoogte en zie je nauwelijks bloempjes? Geen paniek, maai dan begin juni, eind juli en nog eens eind oktober. Gebruik hiervoor het ‘maaischema’ dat je vindt op de website van #ByeByeGazon. Vergeet zeker jouw vierkante meters niet in te geven op de website. Hierdoor maak je ook kans op prijzen.