Wat gebeurt er na deze controle?
Er zijn twee mogelijkheden:
- De gebreken kunnen op korte termijn verholpen worden. De waarschuwingsprocedure wordt ingezet. De woning krijgt opnieuw controle. Zijn alle gebreken verholpen, dan krijgt de eigenaar een conformiteitsattest en mag hij verder verhuren.
- De gebreken vormen een gevaar voor de bewoners. Het dossier wordt doorgestuurd naar Wonen Vlaanderen en de procedure ongeschikt en/of onbewoonbaar wordt ingezet.
Verder verloop:
- Wonen Vlaanderen stuurt een onafhankelijk technisch onderzoeker voor een nieuw onderzoek.
- Wonen Vlaanderen geeft advies van ongeschikt- en/of onbewoonbaarheid van de woning aan de burgemeester.
- De gemeente stelt eigenaars en huurders in kennis van het advies en de mogelijkheid om gehoord te worden. Er wordt een termijn van herstelling opgelegd.
- Wanneer de vastgestelde gebreken binnen de afgesproken termijn hersteld worden en dit bij een hercontrole wordt vastgesteld, krijgt de woning een conformiteitsattest. Er zijn geen gevolgen voor huurder en verhuurder.
- Wanneer de woning onvoldoende of niet aangepast wordt, dan zal de burgemeester het advies uitvoeren. De woning wordt dan ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard en de verhuring dient onmiddellijk stopgezet te worden.
- Om de woning terug bewoonbaar te laten verklaren, heeft de eigenaar een conformiteitsattest nodig. Dit conformiteitsattest wordt gegeven als de (meeste) gebreken opgelost zijn.