Speed pedelecs in het verkeer

Openingsuren & contact

Mobiliteit

Brasschaatsebaan 30
2970 Schilde

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot
Telefoon03 380 16 94
mobiliteit [at] schilde.be

Weet u wat kan en wat niet?

Er verschijnen hoe langer hoe meer speed pedelecs in het straatbeeld. Een speed pedelec is een elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/uur en een maximaal vermogen van 4 kW. Speed pedelecs worden gelijkgesteld met bromfietsen klasse B en moeten dezelfde verkeersregels naleven. Maar wat zijn die verkeersregels?

Situatie 1

U fietst in een zone waar de toegelaten snelheid 50 km/uur of minder is. Het fietspad is aangeduid met volgend verkeersbord:

verkeersbord fietspad

 
Speed pedelecs mogen gebruik maken van het fietspad aangeduid met dit verkeersbord of door wegmarkeringen op voorwaarde dat zij de andere weggebruikers niet in gevaar brengen.

 

 

Situatie 2

U fietst in een zone waar de toegelaten snelheid meer dan 50 km/uur is. Het fietspad is aangeduid met volgend verkeersbord:

verkeersbord fietspad
 
Speed pedelecs moeten gebruik maken van het fietspad aangeduid met dit verkeersbord of door wegmarkeringen als dat aanwezig en bruikbaar is.

 

 

Situatie 3

U fietst in een zone waar de toegelaten snelheid 50 km/uur of minder is. Het fietspad is aangeduid met één van volgende twee verkeersborden:

verkeersborden fietspad voetpad

 

Speed pedelecs mogen geen gebruik maken van een fietspad aangeduid met één van deze twee verkeersborden (gemengde voet- en fietspaden) en moeten op de rijbaan rijden als de snelheid beperkt is tot 50km/uur of minder, dus ook in de zones 50.

 

 

 

 

Belangrijke weetjes:       

  • Bestuurders en passagiers van speed pedelecs dragen een fietshelm of een bromfietshelm.
  • Ook in zone 30 geldt voor speed pedelecs de maximum snelheid van 30 km/uur.
  • Speed pedelecs hebben een nummerplaat.