Bezienswaardigheden

Deelgemeente ’s-Gravenwezel, Parel van de Voorkempen, is één van de bosrijkste gebieden van de Voorkempen met heel wat oude hoeven, kastelen, oude domeinen en ontspanningsgelegenheden. Ook in Schilde ligt de nadruk op groen. U kunt er lange en ontspannende fiets- en wandeltochten maken of rustig ronddolen op een uitgestrekt kasteeldomein en genieten van mooie weide- en boslandschappen.

Museum Albert Van Dyck

Dit museum stelt een uitgebreide collectie kunstwerken tentoon, vooral van de animistische kunstenaar Albert Van Dyck. Ook tijdelijke tentoonstellingen en culturele activiteiten vinden er onderdak.

Adres: Brasschaatsebaan 30, Schilde
 

Kasteeldomein Schildehof

Het gemeentelijk domein Schildehof is een historisch kasteeldomein waar u kunt genieten van het parklandschap met vijver en een uitgestrekt bosgebied. Neem ook eens een kijkje aan de Oranjerie of doe de fit-o-meter.

Adres: Schildehof, De Pont, einde Bellevuedreef, Schilde
 

Kruidentuin Dodoens

In domein Schildehof bevindt zich ook de Dodoenstuin. Deze tuin is een reconstructie van een 16de eeuwse renaissancetuin met kruiden uit het ’Cruydeboeck‘ van Rembert Dodoens. Ook de Bloemen- en insectentuin vindt u in Schildehof.

Adres: Dodoenstuin, Schildehof, De Pont, einde Bellevuedreef, Schilde

Hier kunt u een filmpje van de tuin bekijken

Klik hier voor meer informatie.
 

Kasteel van ‘s-Gravenwezel

Dit kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw. Het heeft een dubbele omwalling en staat in een prachtig park. De ronde hoektoren stamt uit de 14e eeuw, de oost- en noordgevel zijn dan weer gotiek uit de 15e eeuw. Het barokke poortgebouw werd in de 17e eeuw neergezet. Het kasteel is dus zeker de moeite voor liefhebbers van verschillende stijlen. Het wordt bewoond door antiquair Axel Vervoordt. Het kasteel is dus privébezit en niet toegankelijk voor publiek.

klik hier voor meer informatie.

Adres: Kasteel van ’s-Gravenwezel, Sint-Jobsteenweg 64, ‘s-Gravenwezel
 

Sint-Catharinakerk in ’s-Gravenwezel

Dit is een driebeukig gebouw in baksteen. De kerk en de omgeving ervan zijn beschermd als ‘dorpsgezicht’.

Adres: Sint-Catharinakerk, Kerkstraat 30, ‘s-Gravenwezel
 

Koetsen, hoven en oude hoeven

’s-Gravenwezel en Schilde bezitten ook enkele historische hoeven, waaronder de Molenhoeve, De Brakken, De Dobbelhoeve, De Couwenberghoeve, Duyvendaelhoeve, enz... Velen zijn beschermd als monument of dorpsgezicht.

Adressen:

  • De Molenhoeve, Molenakker 34, ’s-Gravenwezel
  • Huis ’Ter Brakken‘, Sint-Jobsteenweg 17-19, ’s-Gravenwezel
  • De Dobbelhoeve, Goorstraat 41-43, Schilde (foto)
  • De Couwenberghoeve, Bethaniënlei 81, Schilde
  • Duyvendaelhoeve, Molenakker 14, ’s-Gravenwezel

Heemkunde

Heemhuis De Drie Rozen in ’s-Gravenwezel heeft een museum voor heem- en volkskunde. Het museum is ondergebracht in drie Kempische werkmanswoningen van rond 1805-1850. U kunt er een verzameling van streekgebonden gebruiksvoorwerpen uit het verleden bewonderen. Aan het museum is ook een documentatiecentrum verbonden.

Adres: Heemhuis De Drie Rozen, Kerkstraat 41-45, ’s-Gravenwezel

Bezoek hier de website van De Drie Rozen.

Ook Heemhuis Scilla heeft een documentatiecentrum dat u kunt bezoeken. Het heemhuisje zelf is trouwens een mooi stukje erfgoed dat sinds 2006 eigendom is van de gemeente.

Adres: Heemhuis Scilla, Alfons Van den Sandelaan 4, Schilde

Bezoek hier de website van Scilla.