Kruimelpad
Bewust omgaan met bronbemalingen
Ga je bouwen? Dan wordt er vaak een bronbemaling geplaatst. Dat is een toestel dat binnen de zone van de werken het grondwater oppompt en zorgt dat de werkzone droog is. Een bronbemaling is vaak noodzakelijk, maar heeft een serieuze impact op het grondwaterpeil.
Start de bronbemaling zo laat mogelijk voor de werken op. En stop ook zo snel mogelijk na de werken. Laat de pomp dus niet dagen of weken nodeloos draaien.
Als er grote volumes grondwater in de riolering worden gepompt, bestaat het risico dat de riolering overbelast wordt. Dit kan leiden tot problemen bij andere woningen die op de riolering zijn aangesloten.
Het water kan ook in beken en grachten gepompt worden. We spreken dan van een retourbemaling. Dat is een droogzuiging waarbij het opgepompte water iets verder van de bouwput terug in de ondergrond kan insijpelen.
Alle bronbemalingen zijn meldingsplichtig. In sommige gevallen heb je ook een omgevingsvergunning nodig. De bouwheer is verantwoordelijk voor het melden van de bronbemaling.
Melden of omgevingsvergunning? Afhankelijk van vier factoren:
- Ligt het perceel in kwetsbaar gebied of niet? Check het hier.
- Wat is het verwachte debiet?
- Hoe diep wordt het grondwater weggezogen?
- Waar zal het opgepompte water geloosd worden?
Interessante websites: